close
Stone wall

xiaowei bai concrete volumes old stone wall for tea house in latvia

designer xiaowei bai proposed a guest house by placing concrete volumes in an old stone barn wall. this project transformed an old, half-ruined barn into a guesthouse for a tea maker in rural riga, latvia. the contrast between the textures, materials and geometries of the old stone wall and the new concrete pavilions complement each other in an attractive aesthetic.

the designer added seven simple concrete pavilions which are strategically composed inside the old stone wall boundary. the guesthouse offers six beds, a tea making and tasting studio, kitchen and a multi-purpose activity room for guests to experience local tea culture and retreat to town.

xiaowei-bai-the-maker-guest-house-riga-letvia-09-17-2019-designboom

each pavilion is specially designed and composed to be the size necessary for each experience. volumes are tailor-made to suit tea drinking, tea making process, leisure activities and comfortable guest house accommodation. the interiors of the pavilions are lined with warm wood, which covers the floors, walls and ceilings. the smooth, natural surface contrasts with the raw concrete on the outside.

xiaowei-bai-the-maker-guest-house-riga-letvia-09-17-2019-designboom

courtyards of different sizes are created between the pavilions, which bring natural sunlight and cool ventilation into the rooms. each pavilion is open to the adjacent courtyards on two sides in order to extend the interior space to the exterior nature. moreover, all the pavilions are linked to each other by these courtyards.

xiaowei-bai-the-maker-guest-house-riga-letvia-09-17-2019-designboom

inside the old stone walls, a glass corridor winds between the open spaces to connect the pavilions to each other. designer xiaowei bai has fashioned different types of open spaces within the ancient boundary of the stone wall, the concrete pavilions and the glass corridor which still offer the contrast of solid and transparency, openness and openness proximity and changing materials and environments.

xiaowei-bai-the-maker-guest-house-riga-letvia-09-17-2019-designboom

xiaowei bai adds concrete volumes in old stone wall for tea house in latvia

xiaowei bai adds concrete volumes in old stone wall for tea house in latvia

xiaowei bai adds concrete volumes in old stone wall for tea house in latvia

xiaowei bai adds concrete volumes in old stone wall for tea house in latvia

xiaowei bai adds concrete volumes in old stone wall for tea house in latvia

project info:

designate: Xiaowei bai

competetion: tea guest house

site: Riga, Latvia

designboom received this project from our ‘DIY submissions‘, where we invite our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: cristina gomez | design boom


Source link

Charles T. Gallegos

The author Charles T. Gallegos

Leave a Response